Computerskærm: Sådan vælger du den rigtige skærm til dit behov

Gudide til valg af computerskærm
Gudide til valg af computerskærm
Er du på udkig efter en ny computerskærm, men ved du ikke, hvad du skal kigge efter? I denne guide får du svar på alt det, der er nødvendigt at vide, før du køber en computerskærm. Få vigtig viden om skærmstørrelse, responstid, opløsning, og hvorfor hertz er så vigtigt.

Uanset, om du skal bruge din computerskærm i forbindelse med et gaming-setup, arbejde, billedredigering, hobby eller noget helt femte, er det vigtigt, at du vælger den rigtige skærm. Der findes masser af forskellige computerskærme på markedet, og det er langt fra alle, der egner sig til lige netop de opgaver, du skal bruge den til.

I mange tilfælde har du ikke behov for at investere i den dyreste computerskærm, men kan nøjes med noget langt billigere – simpelthen fordi du får mere for pengene, hvis du ikke investerer i en skærm, der kan en masse, du i bund og grund ikke har behov for

Hvis du ikke har behov for det absolut bedste på markedet, er det nødvendigt, at du er klar over, hvilke specifikationer du så skal kigge efter. Er det ikke noget, du har forstand på, får du svar på dine spørgsmål herunder.

Der er mange valg ved køb af ny computerskærm

Når du skal investere i en ny computerskærm, er der mange forskellige valg på markedet. Det gør sig i særdeleshed gældende, hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter. Der er ingen andre end dig selv, der kan svare på, hvilken computerskærm der er den bedste til dit behov – og derfor er det nødvendigt, at du sætter dig grundigt ind i tingene, før du køber.

Valgmulighederne, når du skal købe en ny computerskærm, er mange. Det skyldes, at markedet for hardware er et voksende marked, der især trives godt grundet den store, opblomstrende interesse for e-Sport. Nogle bruger utroligt lang tid på at sætte sig ind i alle aspekter af deres hardware, imens andre har behov for råd og vejledning, der kan hjælpe dem med at træffe de rigtige valg.

Du kan derfor hurtigt ende med at bruge mange penge på en computerskærm, som kan det hele, fordi du stoler blindt på de anbefalinger, du får, hvis du eksempel forhører dig hos din lokale elektronikforhander. Det er dog vigtigt, at du vælger en model, der matcher dit behov, så du ikke bare stoler blindt på det, du får at vide af en sælger.

Læs også:  Nørderi: Værd at vide om blækpatroner i 2023

Hvor stor skal computerskærmen være?

Noget af det første, du skal overveje, før du køber en ny computerskærm, er, hvor stor den skal være. Det er meget individuelt, hvor stor en skærm man ønsker, hvorfor det er op til dig selv awt vurdere, hvornår den er for stor eller for lille.

Nogle kan have svært ved at bevare overblikket på en skærm, der er mindre end 27 tommer, imens andre er vant til at have en lille skærm, hvorfor en stor skærm vil være vanskelig at arbejde eller spille på. Uanset hvad, så kræver det tilvænning, når man skal vænne sig til at bruge en skærm, der har en anden størrelse, end man er vant til.

Som tommelfingerregel er det dog en god idé ikke at vælge en skærm, der er mindre end 19″. Det vil være vanskeligt at skabe et godt overblik, hvis du vælger en mindre skærm – særligt, hvis du skal bruge din skærm til at spille computerspil på.

Vælg derfor en skærm, som er mellem 22″ og 27″, hvis du vil være sikker på, at du får en fuldendt og æstetisk oplevelse, der passer til det, du skal bruge computerskærmen til. Den kommer hurtigt til at fylde meget, hvis du vælger en større skærm.

Hvis du har masser af plads på dit skrivebord, kan du godt overveje en større skærm, da den giver et flot billede, og du kan have mange ting kørende på samme tid, uden du mister overblikket.

Hvad med responstiden på min computerskærm?

Responstiden er en betegnelse for, hvor hurtigt din skærm bliver opdateret. Det er i særdeleshed vigtigt at have en hurtig responstid, hvis du skal spille computerspil på den, da det er nødvendigt, at du kan se, hvad der foregår i eksempelvis actionprægede spil. Her er responstiden altafgørende for spillets udfald.

Læs også:  Hvorfor melde sig til et ITIL kursus?

Hvis du skal bruge computerskærmen til arbejde, kan du nøjes med en mindre responstid. Her gør det ikke noget, hvis responstiden er på omkring syv millisekunder. Hvis du spiller FPS-computerspil, bør du vælge en computerskærm, som har en responstid på minimum 5 millisekunder.

Selvom du godt kan klare jobbet med en responstid på 5 millisekunder, hvis du skal bruge din computerskærm til at game på, er det muligt at få computerskærme med en responstid på helt ned til 1 millisekunde. Det er ikke nødvendigt, hvis du skal bruge computerskærmen til arbejde, men det er essentielt, at den er hurtig, hvis du skal bruge den til gaming.

Hvilken opløsning skal min computerskærm have?

Full HD: Når du skal investere i en ny computerskærm, er det vigtigt, at du vælger en, der har en ordentlig opløsning. Full HD er den klassiske opløsning, som er på 1920 x 1080 px, hvilket også går under betegnelsen 1080p. Det er den mest udbredte opløsning, og den er da også noget nær perfekt, hvis du skal spille computerspil på den. Hvis du skal bruge den til grafisk arbejde, bør du vælge en, der har en højere opløsning, men dette er en optimal gamer skærm.

2K: 2K har en opløsning på 2560 x 1440 px, som også går under betegnelsen 1440p. Hvis du har flere vinduer åbne på samme tid, kan det være en god idé at kigge efter en skærm med denne opløsning. Du kan eventuelt også bruge to skærme samtidig, som er koblet sammen, hvis du vil sikre, at du har et godt overblik. Du kan godt game på 2K-computerskærme, men det kræver, at din computer kan trække det.

Læs også:  Sådan kan du optimere din virksomheds økonomifunktion

4K: En 4K-computerskærm har en opløsning på 2840 x 2160 px, hvilket også går under betegnelsen 2160p. Den anvendes til professionelt arbejde, men kan også anvendes af gamere, der har en meget kraftig maskine. Der er dog ingen garanti for, at du kan spille computerspil på den, da det ikke er alle spil, der kan spilles i fuld grafik på en 4K-skærm. Derfor anvendes de primært til professionelt brug, hvis du arbejder med grafik eller videoredigering, hvor det er essentielt, at skærmen har en høj opløsning.

Der findes skærme med højere opløsning, men det kræver som regel en meget kraftig computer, og de koster væsentligt mere, end hvis du investerer i en af førnævnte, hvorfor vi ikke kommer nærmere ind på dem i denne artikel.

Opdateringsfrekvensen: Hertz (Hz)

Det er vigtigt, at du vælger en computerskærm med en optimal opdateringsfrekvens. Dette kaldes for Hertz. Dette er en betegnelse for, hvor hurtigt din computer opdaterer pr. sekund. Hvis din computerskærm er på 60 Hz, opdateres den 60 gange i sekundet.

Hvis du blot bruger din computerskærm til Facebook, Office-pakken og andre ting, der det helt fint, at din computerskærm kun har 60 Hz. Hvis du spiller computerspil, bør du dog gå efter en computerskærm på mellem 120 og 144 Hertz. Det vil give dig de rigtige forudsætninger for at få det meste ud af spiloplevelsen.

Skal du vælge LED eller LCD?

Der er ikke nogen særligt stor forskel på LCD og LED. Den mest markante forskel er, at LED-versionen har en LED-bagbelysning, som navnet antyder. Det betyder, at du får et skarpere billede, ligesom du får en tyndere skærm og et mindre skærmforbrug.

Hvis du er seriøs omkring gaming, bør du dog vælge en LED-skærm, men hvis du blot spiller for sjov i svag belysning, kan du sagtens nøjes med en LCD-skærm med svar belysning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Læs mere

Sådan vælger du den rette investeringsplatform

Hvis du lige er begyndt at investere i aktier på nettet, eller hvis du overvejer at begynde, har du sikkert flere gange overvejet, hvilken investeringsplatform der mon er den rette for dig. Og selv investorer med flere års erfaring bør måske ind imellem stille sig selv samme spørgsmål. Der kan nemlig være stor forskel på de investeringsplatforme, der findes på nettet.
Læs mere
Læs mere

Hvorfor melde sig til et ITIL kursus?

Viden er indsigt i mange tings tilstand. Uden viden vil mange ting ligeledes ikke udvikles. Så det er vigtigt at være nysgerrig på viden gennem livet, så man selv som menneske kan blive en bedre udgave af sig selv. Men ligeledes også læring om udvikling af ting. Begge indgår ligeledes i et arbejdsregi både indenfor den private sektor samt det offentlige.
Læs mere