Teknologiske fremskridt som lader dig holde øje med dit helbred hjemmefra

Vi går til lægen, hvis vi gerne vil vide noget om vores helbred, men sådan behøver det ikke at være længere. Nu er der kommet en række teknologiske fremskridt, der gør at du kan holde bedre øje med dit helbred derhjemme. Hvad dette indebærer, kan du læse mere om her.

For højt eller for lavt blodtryk?

De fleste danskere har ingen ide om hvor højt eller lavt blodtryk de har, med mindre de opsøger en læge, En læge kan måle dit blodtryk med en blodtryksmåler, men for at få et mere konsekvent og realistisk resultat, skal man faktisk måle det over længere tid. Dette kan man med fordel gøre derhjemme.

Det er ikke sundt at have hverken for højt eller lavt blodtryk. Det de fleste frygter er gerne for højt blodtryk, det vi kaller for hypertension, der kan lede til en række hjerte- og karsygdomme. Højt blodtryk kan komme i forbindelse med stress, er tit forbundet med overvægt, og giver sjældent udtalte symptomer. Derfor kan det være svært at vide, om man har for højt blodtryk eller ej, hvis man ikke kan måle det. Højt blodtryk kan faktisk gøre uoprettelig skade på blodkar og hjerte, selv om du intet mærker til symptomer. Derfor kan det være en god ide, at have en blodtryksmåler derhjemme, så du kan holde øje med dit helbred og opdage eventuelle forandringer, hvis du for eksempel er under meget stress på arbejdet. 

For lavt blodtryk kan give sig til kende gennem træthed og anemi, og er ofte en konsekvens af dehydrering. Lavt blodtryk er også tit forbundet med svimmelhed og sortnen for øjnene, hvilket kan være meget generende. Hvis man ikke har symptomer, men stadig får målt lavt blodtryk, kan det være at dit blodtryk bare naturligt er lavere end det der regnes for at være normalt. 

Læs også:  Mobil: De 4 bedste mobiltelefoner i 2020

Hvordan måles dit blodtryk? 

En blodtryksmåler måler dit blodtryk på tre måder. Den måler det systoliske blodtryk, som er det høje blodtryk der opstår i trykket i pulsårerne når hjerter trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen. Den måler også det diastoliske blodtryk som er det lave blodtryk, som er trykket der er i pulsårerne mellem dine hjerteslag. Der kommer også et tredje mål op, når du måler med en blodtryksmåler, og det er din puls. Man angiver blodtryksmålet som to tal, for eksempel 120/80, som er det høje og det lave blodstrykstal. 120/80 er det man tit regner for at være det ideelle, normale blodtryk. 

Sådan måler du dit blodtryk hjemme 

Dit blodtryk svinger meget i løbet af dagen, alt efter hvor meget aktivitet du er i. Derfor er det ikke sådan, at vi har jævnt blodtryk hele dagen. Hvis du klipper græs, lige har været meget aktiv eller støvsuget hele huset, så kan dit blodtryk vise sig at være lidt højere end normalt. Blodtrykket stiger nemlig, når vi er i aktivitet. Trykket er lavest når vi hviler om natten. 

Det at vi tit kan blive lidt nervøse når vi får målt blodtryk hos lægen, kan godt påvirke resultatet. Derfor kan blodtrykket blive målt lidt for højt når vi gør det hos læge, fordi situationen er uvant. Når du måler derhjemme, kan du slappe af i 5-10 minutter inden du måler. Dette giver det bedste udgangspunkt for at finde ud af, hvor dit blodtryk rent faktisk ligger på skalaen fra lavt til højt. 

En enkelt måling med forhøjet blodtryk kan ikke påvise højt blodtryk. For at have højt blodtryk skal dette vise sig ved gentagne målinger, derfor er det ingen grund til at blive nervøs, hvis du får det målt for højt en enkelt gang. Derfor er det også en god ide at have et blodtryksapparat derhjemme, så du kan måle dit blodtryk over længere tid, og være obs på dit helbred. 

Læs også:  Har ungerne ødelagt iPad skærmen? Her er der hjælp at hente

Teknologiske fremskridt som gør at vi passer bedre på os selv 

Blodtryksmålere til hjemmebrug er en del af en tendens, der vi ser en række teknologiske fremskridt der gør, at vi bliver mindre afhængige af at opsøge læge, og kan tjekke ting selv. Det betyder ikke, at lægen er erstattet, men at vi bliver mere observante i forhold til, at lytte til vores kroppe og mærke, hvis der er noget galt. De færreste får nemlig sit blodtryk målt jævnligt hos lægen, og hvis du er en af dem der går op i din krop, måske har hjerte- og karsygdomme i den nærmeste familie eller vil holde øje med din krop og helbred, så er det en god ide at investere i en blodtryksmåler. 

At have en blodtryksmåler derhjemme, kan også reducere den stress nogen går med, om at noget er galt. Måske bliver vi så nervøse hos lægen, at blodtrykket bliver målt for højt, og da er det rart at kunne gøre det i ro og mag derhjemme, uden forstyrrelser og stress. Vi bliver mere og mere. observante når det kommer til vores helbred, og de fleste følger daglig med på skridttæller på sit smart-ur eller sin telefon, så det er intet i vejen for, at man kan tage skridtet videre og holde øje med sit blodtryk derhjemme ved hjælp af smart teknologi. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like
Læs mere

Tendenser indenfor online markedsføring 2021

Når det kommer til online markedsføring, er det enormt vigtigt, at man sørger for at følge med i tendenserne. De største platforme som Google og populære sociale medier udvikler hele tiden deres algoritmer og systemer, og det betyder, at markedsføringsarbejdet aldrig slutter. Så sørg for at holde dig opdateret med de nyeste tendenser, der kommer til at fylde meget i 2021.
Læs mere