Guide: Alt du bør vide om sikkerhedsdatablad

Når du som virksomhed skal arbejde med sundhedsfarlige kemiske stoffer, så er det ved lovkrav, at der skal udarbejdet et sikkerhedsdatablad. Dette er et stykke papir eller dokument, som skal oplyse dine medarbejdere om de risici og særlige forholdsregler der er ved det enkelte stof og hvordan disse skal håndteres efter forskrifterne.

Det er et vigtigt forarbejde for at du og dine medarbejdere kan arbejde sikkert og derudover ved lovkrav, således at eventuelle ulykker kan forebygges og om ikke andet håndteres korrekt, således at de fører til mindst mulig skade. Foruden et sikkerhedsdatablad er det nødvendigt, at i forinden som virksomhed har en samlet fortegnelse over alle de sundhedsfarlige kemikalier der er på arbejdspladsen.

Få styr på dine sikkerhedsdatablad i dag og skab mest af alt sikkerhed for dine medarbejdere og omgivelser, når der anvendes sundhedsfarlige kemiske stoffer på arbejdspladsen. 

Sådan opfylder du reglerne for sikkerhedsdatablade 

Der er en hel del regler der skal opfyldes, når man har en virksomhed der arbejder med sundhedsfarlige kemiske stoffer. Det er det såkaldte REACH, der står for lovgivningen omkring området. REACH-forordningen står for Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1907/2006. Her står der beskrevet, hvilke krav der er til de enkelte kemiske stoffer samt hvordan de skal klassificeres.

Hvis du modtager sundhedsfarlige kemiske stoffer fra en producent, så vil denne klassificering allerede være foretaget, hvilket kan lette arbejdet for dig som skal anvende det på arbejdspladsen. Det er vigtigt at sikkerhedsdatabladet opdateres så snart der er nye oplysninger om et bestemt kemikalie, som kan ændre på de sikkerhedsforanstaltninger der skal tages. 

Arbejdspladsen skal have adgang til sikkerhedsdatabladene 

Alle på arbejdspladsen der arbejder med de sundhedsfarlige kemikalier, skal have adgang til de sikkerhedsdatablade der foreligger for hvert enkelt kemiske stof. Det er ikke en nødvendighed at det skal ligge tilgængeligt fysisk, men kan også gøres online. Dog kan det i nogle tilfælde være en god idé at have sikkerhedsdatabladene ligge fremme, hvis der skulle blive brug for dem.

Læs også:  PlayStation 5: Se her, hvornår den kommer - og hvorfor du bør glæde dig

Ved at have fortegnelsen over de tilgængelige produkter online, så er der dog en del der kan blive nemmere. Der er mange krav der skal opfyldes med lange tekster til hvert enkelt kemiske sundhedsfarlige stof. Der er flere steder hvor de vigtigste punkter i sikkerhedsdatabladet er udpenslet til enkelte sætninger og tilgængelige fysisk, mens det lovpligtige lange datablad ligger tilgængelige på en computer online. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like